Taalgebruik binnen Zijnsoriëntatie

Bij veel trainingen, retraites, studiedagen etc. worden geluidsopnames gemaakt die de deelnemers daarna omzetten naar tekst (transcriberen). Hiervoor zijn een woordenlijst, een Word-sjabloon, en een handleiding ontwikkeld. Ook is er een lijst beschikbaar met uitleg over de belangrijkste Zijnsgeorienteerde begrippen. Je kunt alles downloaden via de knoppen onderaan deze pagina. Deze transcripten kunnen in het kenniscentrum beschikbaar gesteld worden hier beschikbaar gesteld en zijn ook te vinden op de website van de Zijnskring voor leden van de Zijnskring. Het secretariaat van de School beschikt ook over een kopie. De documenten worden geactualiseerd door een kleine groep redacteuren, vaak naar aanleiding van input van anderen.
Suggesties en aanvulling zijn dus welkom! Stuur ons s.v.p. een e-mail via stichting@zijnsorientatie.nl.

Er wordt vertrouwelijk omgegaan met opnames en met uitwerkingen van opnames. Ze zijn in eerste instantie alleen bedoeld voor deelnemers van een retraite, studiedag etc. Verder geldt in zijn algemeenheid:

• Audio- en videobestanden zijn alleen voor persoonlijk gebruik.
  • Het transcript komt op de website van de Kring te staan en wordt daarmee voor Kringleden toegankelijk. Kringleden worden geacht de bestanden niet verder te verspreiden.
  • Als beeld en tekst van Hans Knibbe zelf openbaar wordt, blijven studenten altijd buiten beeld tenzij expliciet anders met hen persoonlijk is afgesproken.

Het is raadzaam bij elke retraite deze documenten opnieuw te downloaden, zodat je steeds de meest actuele versie gebruikt.

Zijnsoriëntatie heeft geen eigen taal, maar er is wel speciale aandacht voor taal; zowel wat betreft het gesproken als het geschreven woord. Hiervoor zijn meerdere redenen:

• Zorgvuldig en precies taalgebruik is belangrijk wanneer we spreken over zaken die eigenlijk alleen door direct ervaring of herkenning gekend kunnen worden. Dit komt tot uitdrukking in de boeken van Hans Knibbe en in de artikelen in de Cirkel, het halfjaarlijkse Zijnsgeoriënteerde tijdschrift.
  • Op praktisch niveau speelt het feit dat Zijnsoriëntatie door haar inspiratiebronnen gebruik maakt van begrippen uit de psychologie en het – Tibetaans- boeddhisme. Hieronder zijn verscheidene woorden en namen waarvan niet iedereen weet wat ze betekenen of hoe geschreven moeten worden.
  • Een uitgebreide uitleg van de begrippen die Hans Knibbe gebruikt is te vinden in zijn boeken. Het Handboek Zijnsoriëntatie is wat dat betreft een goede bron, die de meeste begrippen uitgebreid bespreekt. Het kan echter handig zijn om soms even snel de betekenis van een woord terug te kunnen zoeken. Daarom is er ook een begrippenlijst met beknopte definities van de belangrijkste begrippen. Deze lijst is gebaseerd op de begrippenlijsten van het tijdschrift De Cirkel. Hij is onder aan deze pagina te downloaden.
  • Ook is er vaak verwarring over de spelling van Zijnsgeoriënteerde begrippen, bijvoorbeeld welke we juist wel of juist niet met een hoofdletter schrijven.

Sjabloon

Door hier te klikken kun je een Word sjabloon (template) downloaden voor het uitwerken van geluidsbestanden van retraites, lezingen, studiedagen etc. Achter de schermen regelen macro’s in dit document dat tekst van de Leraar en studenten een vaste stijl of opmaak (lettertype, lettergrootte, kleur) krijgt. Na samenvoegen van alle tekstbestanden kan de eindredactie daardoor met een paar keer klikken deze opmaak veranderen.

In het document vind je ook een korte handleiding voor het uitwerken van geluidsbestanden. Door deze paar regels te volgen maak je het werk van de eindredacteuren al een stuk makkelijker, waardoor zij weer meer tijd kunnen besteden aan de kwaliteit en de vormgeving van het eindresultaat. Zie ook de woordenlijst en de uitgebreide handleiding op deze pagina.

Handleiding uitwerken geluidsopnames

In Zijnsoriëntatie gaan we uit van een woordelijke transcriptie. Stotteren, herhalingen en tussenwerpsels (“ah’s”, “uhm’s” etc.) worden niet meegenomen. Bovendien proberen we spreektaal zoveel mogelijk om te zetten in schrijftaal. Dat geeft studenten een zekere vrijheid in het uitwerken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het uiteindelijk transcript consistent is wat betreft taalgebruik. Hiervoor zijn deze handleiding en de spellingslijst bedoeld.

Zijnsoriëntatie woordenlijst

Deze woordenlijst geeft weer wat de binnen de Zijnsoriëntatie gebruikelijke spelling is. Hij ondervangt veel gemaakte fouten bij het gebruik van hoofdletters, Tibetaanse namen en uitdrukkingen, etc. Ook geven we bij enkele namen en begrippen een korte uitleg als extra hulp bij het inschatten waar de spreker aan refereert.

Zes tips voor makkelijker en beter transcriberen:

1. Begin zo snel mogelijk zodat de context van wat is gezegd nog helder is
  2. Werk niet te lang (suggestie: niet meer dan drie uur per dag) en las pauzes in
  3. Gebruik een koptelefoon voor beter geluid en betere concentratie
  4. Gebruik eventueel transcriptiesoftware
  5. Lees wat je hebt uittypt nog een goed keer na op typefouten en leesbaarheid.
  6. Zie het transcriberen als een waardevolle practice.