Nieuw boek “Parels” door Hans Knibbe

Parels uit de Schatkist van Longchenpa

Gegevens over het boek:
  • Publicatiedatum: 20 dec 2021
  • Uitgever: Asoka
  • ISBN: 9789056704230
  • Uitvoering: hardcover (genaaid gebonden)
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Prijs: € 24,95

Beschikbaar in de (online) boekhandel

Beschikbaar per 20 december 2021

Binnenkort verschijnt het nieuwste boek van Hans Knibbe: Parels uit de Schatkist van Longchenpa. Een toelichting op Een Schatkist van Overdracht door Geschriften. De auteur is grondlegger en spiritueel leider van de School voor Zijnsoriëntatie.

Deze toelichting op Een Schatkist van Overdracht door Geschriften is het resultaat van retraites die Hans Knibbe over dit beroemde dzogchen meesterwerk van Longchenpa heeft gegeven. Ter inspiratie selecteerde hij elke retraite-dag een of meer stukken tekst, ‘parels’, en legde deze voor aan de deelnemers. Regel voor regel legde Hans Knibbe de diepere betekenis van de tekst uit en maakte duidelijk hoe Longchenpa steeds verwijst naar wat wij ten diepste zijn, onze eigenlijke aard.

In zijn uitleg komt ook de dzogchen-terminologie aan bod en bespreekt hij de context waarin deze tekst moet worden gelezen. Longchenpa heeft zijn tekst in de veertiende eeuw geschreven, met het woordgebruik uit die tijd en boeddhistische termen die voor een niet-ingewijde niet meteen duidelijk zullen zijn. Daarbij komt nog dat dzogchen zijn eigen terminologie heeft, waarin de leer tot uitdrukking wordt gebracht.

Parels uit de Schatkist van Longchenpa kan dienen als een begeleidend boek bij Een Schatkist van Overdracht door Geschriften, dat in oktober 2021 in een Nederlandse vertaling is verschenen. Met de uitleg van basistermen en verheldering van misverstanden wordt de lezer goed wegwijs gemaakt in de visie van Longchenpa en de soms minder toegankelijke teksten. Het boek kan ook goed als een zelfstandig werk gelezen worden. Voor wie geïnteresseerd is in dzogchen is het een systematische inwijding in de essentiële kernpunten van de dzogchen-visie. Er zijn ook meditatieaanwijzingen opgenomen en een beschrijving van waar het pad toe leidt.

Bovenal is Hans Knibbe er met de Parels in geslaagd om Longchenpa’s boek voor de hedendaagse lezer tot leven te wekken.

Scroll naar boven